Külön témába szedtem a hozzászólásod, mert ez már egyáltalán nem a C#-hoz kapcsolódik, hanem úgy általánosságban a programozáshoz.
Kicsit magamra ismerek benned a kérdésed kapcsán, mielőtt egyetemre mentem, én is azt hittem még, hogy minél több programozási nyelvet ismerni minél nagyobb tudást jelent. Már rájöttem, hogy ez szinte teljesen lényegtelen. Jelenleg tudok például ~15 nyelven programozni, és ezekbe a leíró nyelveket (HTML, CSS, stb.) nem értem bele. Megjegyzem, ez a 15 nem tartalmazza az általad felsorolt nyelvek egyikét se

Delphit, Basicet és Pascalt tanulni se fogok, valószínűleg soha nem is fogok használni, és elméleti szemszögből sem látom értelmét, hogy ezekkel a nyelvekkel foglalkozzak. Assemblyt fogok tanulni, de használni utána azt se éppen sanszos. ASP helyett ASP.NET-ben programozok, ActionScript pedig kiesik, mert flash-sel még nem foglalkoztam, a D-ről pedig már nagyon keveset hallottam, a J-ről pedig egyáltalán semmit sem. Nem is értem ezek hogyan kerültek nálad a híresebb programozási nyelvek listájába :dontgetit: xD Igazából a listádból egyedül az ActionScriptet (esetleg még ASP-t) tartanám én ma is fontos nyelvnek. A többi max. elméleti, történeti szempontból érdekes.
Na de térjünk vissza az eredeti gondolatszálhoz, hogy mennyire számít, hogy ki hány nyelvnek ismeri a szintaktikáját, tud benne programozni. Programozási nyelvből kismilliárd van a világon.
Itt egy lista az elterjedtebbekről, de ezeken kívül még rengeteg van. Fontos tudni, hogy a programozási nyelv csak egy eszközkészlet, mögöttük egy olyan általános elméleti tudás van, ami bárhol alkalmazható. Emiatt a nyelv lényegtelen, ha azt mondják egy programozónak (és itt az igazi programozókat értem, nem a magukat azoknak nevezőket), hogy 2 hónap múlva az X nyelven kéne programozni elég komolyan és hozzávágnak mondjuk 2 vaskos könyvet az X nyelvről, akkor a programozó azt simán megtanulja. Mert ugyanazt a tudást kell alkalmaznia, csak más környezetben, kicsit más eszközkészlettel, így csak ez utóbbit kell elsajátítania. Olyan ez, mintha egy asztalosnak más munkagépeket adnál: más gyártmányúak, kicsit máshogy kell vele bánni, de a lényeg mögötte ugyanaz.
Emiatt egy jó programozó esetében teljesen tök mind1, hogy hány nyelven és melyeken tud programozni, mert rendkívül gyorsan tud váltani. Ha ráadásul valaki sokáig ugyanazon a területen dolgozik programozóként, akkor valószínűleg 2-3 nyelvet fog behatóan ismerni, mert azok szükségesek a munkájához. A többi tudása pedig közben szépen feledésbe merül, passziválódik. De ha ezek után munkahelyet vált, akkor simán megtanul új nyelveket, ennek nem szabad nehézséget okoznia.
A másik nagyon fontos dolog, hogy bár van 1-2 nyelv, amin nehezen fog az idő vasfoga (pl. C++), de többség nem ilyen, hanem nagyon gyorsan kikopnak. Amik ma "trendi" programozási nyelvek, azok 20-30 év múlva (vagy még hamarább) nagy többségükben már egyáltalán nem használtak lesznek. De a programozás elméleti tudás az akkor is használható lesz, amivel az újabb nyelvek elsajátíthatóak.
Persze az új nyelvek nem csak abban változnak, hogy más a szintaktika, hanem van pl. szemléletbeli váltás, ilyen például az OOP elterjedése. Egy jó programozó ezekkel mindig lépést tart, ez már csak egy ilyen szakma: folyamatosan frissíteni kell a tudást a legújabbra.