Szerző Téma: Programozás  (Megtekintve 536 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Nem elérhető Ekvilans

• Tag
  • *
Re: Programozás
« Válasz #8 Dátum: 2011. május 09., 17:33:42 »
Köszönöm a válaszokat. Teljesen kielégítőek voltak. :)

@Warner
Akkor te idén végzel?

Nem elérhető Warner

• Adminisztrátor
  • Őstag
    • CodeNet
« Válasz #7 Dátum: 2011. május 04., 17:58:10 »
Az ASP.NET-ben írt honlapok alapjáraton gyorsabbak, mivel fordíthatóak, a PHP-s weboldalak pedig interpretáltak.
A gyakorlatban azonban az ASP.NET Web Forms alapú weblapok lassabbak voltak, a rendszer bénasága miatt. (A ViewData-ba belehelyezett minden tök fölösleges infót a rendszer és emiatt gyakran sokkal nagyobb volt az adatforgalom.)
2009-ben azonban megjelent az ASP.NET MVC, ez egy rendes MVC alapú keretrendszer (mint pl. PHP-ban Symphony-hoz hasonlítható), de persze azért megvannak a maga sajátosságai. A lényeg, hogy ezzel már nincsenek a fenti problémák, így tud hasítani.

Most áprilisban jött ki talán az MVC 3, szóval fejlesztik rendesen. Én most MVC 2 alatt írom a szakdogám (oseim.hu revisited), nemsokára felrakok egy tesztverziót. Aztán meg lehet nézni mennyire gyors, persze viszonyítani nem nagyon lehet majd, mert másik szerver, más mennyiségű adatbázishasználat, stb.

Nem elérhető ThompsoN

• Törzstag
  • **
  • ThompsoN
« Válasz #6 Dátum: 2011. május 04., 17:48:43 »
Általában az ASP-vel írt honlapok nekem lassabban töltődnek be, de ez nem jelent semmit, mert lehet, hogy csak a szerver lassabb..
ThompsoN

Nem elérhető Rimelek

• Adminisztrátor
  • Őstag
    • rimelek.hu
« Válasz #5 Dátum: 2011. május 04., 17:33:42 »
Nincs azzal semmi baj, hogy ide írtad. Nem csak php-s fórum a phpstudio. Nem véletlen van codenet.hu domainje is. Én egyébként nem tudom. Sokan azt mondják a php a gyorsabb. Mások azt, hogy az asp a gyorsabb. Szóval amíg nem tapasztalom meg gyakorlatban mindkét területen a fejlesztést, nem tudom.
Egyszerűen létezem, és lézengek a Földön,
mint idióta szellem, kinek kastélya a börtön.

Nem elérhető Ekvilans

• Tag
  • *
« Válasz #4 Dátum: 2011. május 04., 16:42:07 »
Lehet, hogy nem okos dolog felőlem ilyet kérdezni egy PHP fórumon: Az ASP.NET lehet gyorsabb a PHP-nál? Azt látom, hogy az ASP-be eléggé sokmindent előre beépítettek (System.Web.Helper névtér), mely képes meggyorsítani a fejlesztési időt és még rengeteg ilyen Helper osztály van elkészítve és az előre elkészített cache is jónak tűnik. Tudom a PHP-ban is vannak ilyen keretrendszer félék, de most nem is ez érdekel. A sebességbeli különbségükre lennék kiváncsi. Valaki tudna ezzel kapcsolatban valami bíztatót, vagy nem bíztatót mondani?

Nem találtam témát, ahova ez beillene, ezt tűnt a legjobbnak.

Nem elérhető rajmund

• Törzstag
  • **
« Válasz #3 Dátum: 2010. augusztus 24., 14:49:39 »
Köszönöm a felvilágosítást! Néztem ilyen egyetemen felvett videókat, azokba ezt mondták, hogy nem azért tanulnak meg 6 nyelvet(főleg amiket felsoroltam), hogy többet tudjanak, hanem hogy megismerkedjenek a különböző működésű prog nyelvekkel.

Nem elérhető Warner

• Adminisztrátor
  • Őstag
    • CodeNet
« Válasz #2 Dátum: 2010. augusztus 23., 22:47:04 »
Külön témába szedtem a hozzászólásod, mert ez már egyáltalán nem a C#-hoz kapcsolódik, hanem úgy általánosságban a programozáshoz.

Kicsit magamra ismerek benned a kérdésed kapcsán, mielőtt egyetemre mentem, én is azt hittem még, hogy minél több programozási nyelvet ismerni minél nagyobb tudást jelent. Már rájöttem, hogy ez szinte teljesen lényegtelen. Jelenleg tudok például ~15 nyelven programozni, és ezekbe a leíró nyelveket (HTML, CSS, stb.) nem értem bele. Megjegyzem, ez a 15 nem tartalmazza az általad felsorolt nyelvek egyikét se :) Delphit, Basicet és Pascalt tanulni se fogok, valószínűleg soha nem is fogok használni, és elméleti szemszögből sem látom értelmét, hogy ezekkel a nyelvekkel foglalkozzak. Assemblyt fogok tanulni, de használni utána azt se éppen sanszos. ASP helyett ASP.NET-ben programozok, ActionScript pedig kiesik, mert flash-sel még nem foglalkoztam, a D-ről pedig már nagyon keveset hallottam, a J-ről pedig egyáltalán semmit sem. Nem is értem ezek hogyan kerültek nálad a híresebb programozási nyelvek listájába :dontgetit: xD Igazából a listádból egyedül az ActionScriptet (esetleg még ASP-t) tartanám én ma is fontos nyelvnek. A többi max. elméleti, történeti szempontból érdekes.

Na de térjünk vissza az eredeti gondolatszálhoz, hogy mennyire számít, hogy ki hány nyelvnek ismeri a szintaktikáját, tud benne programozni. Programozási nyelvből kismilliárd van a világon. Itt egy lista az elterjedtebbekről, de ezeken kívül még rengeteg van. Fontos tudni, hogy a programozási nyelv csak egy eszközkészlet, mögöttük egy olyan általános elméleti tudás van, ami bárhol alkalmazható. Emiatt a nyelv lényegtelen, ha azt mondják egy programozónak (és itt az igazi programozókat értem, nem a magukat azoknak nevezőket), hogy 2 hónap múlva az X nyelven kéne programozni elég komolyan és hozzávágnak mondjuk 2 vaskos könyvet az X nyelvről, akkor a programozó azt simán megtanulja. Mert ugyanazt a tudást kell alkalmaznia, csak más környezetben, kicsit más eszközkészlettel, így csak ez utóbbit kell elsajátítania. Olyan ez, mintha egy asztalosnak más munkagépeket adnál: más gyártmányúak, kicsit máshogy kell vele bánni, de a lényeg mögötte ugyanaz.
Emiatt egy jó programozó esetében teljesen tök mind1, hogy hány nyelven és melyeken tud programozni, mert rendkívül gyorsan tud váltani. Ha ráadásul valaki sokáig ugyanazon a területen dolgozik programozóként, akkor valószínűleg 2-3 nyelvet fog behatóan ismerni, mert azok szükségesek a munkájához. A többi tudása pedig közben szépen feledésbe merül, passziválódik. De ha ezek után munkahelyet vált, akkor simán megtanul új nyelveket, ennek nem szabad nehézséget okoznia.

A másik nagyon fontos dolog, hogy bár van 1-2 nyelv, amin nehezen fog az idő vasfoga (pl. C++), de többség nem ilyen, hanem nagyon gyorsan kikopnak. Amik ma "trendi" programozási nyelvek, azok 20-30 év múlva (vagy még hamarább) nagy többségükben már egyáltalán nem használtak lesznek. De a programozás elméleti tudás az akkor is használható lesz, amivel az újabb nyelvek elsajátíthatóak.

Persze az új nyelvek nem csak abban változnak, hogy más a szintaktika, hanem van pl. szemléletbeli váltás, ilyen például az OOP elterjedése. Egy jó programozó ezekkel mindig lépést tart, ez már csak egy ilyen szakma: folyamatosan frissíteni kell a tudást a legújabbra.

Nem elérhető rajmund

• Törzstag
  • **
Programozás
« Válasz #1 Dátum: 2010. augusztus 23., 21:37:21 »
Értem, és köszönöm, így már kezd világossá válni a c++ és c# közti különbség, vagy legalábbis az ok:D Amúgy off, de te nagyjából ismered a híresebb nyelveket, vagy legalább, hogy mitől különböznek? Gondolok itt az assemblyre, pythonra, delphire, basicre, pascalra, aspre, actionscriptre, esetleg d-re j-re, ilyesmikre? Ééés tudom, hogy mindent tudni akarok, de van olyan a világon aki az alap syntaxot, vagy netán egészében vágja az összes program nyelvet?