Szerző Téma: Ûrlapok  (Megtekintve 27318 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Nem elérhető tomi6230i

• Törzstag
  • **
Re: Ûrlapok
« Válasz #188 Dátum: 2010. december 09., 17:26:01 »
@pixi: Azzal, hogy észrevettem, hogy léteznek eme attribútumok, utána is néztem a működésüknek, és ki is próbálgattam már őket.
@Rimelek: Köszi, ez tényleg jó ötlet, még kicsit kísérletezek vele.

Nem elérhető Rimelek

• Adminisztrátor
  • Őstag
    • rimelek.hu
« Válasz #187 Dátum: 2010. december 08., 23:43:18 »
Ha a gyakorlati haszna érdekel, talán jó példa a következő űrlap a tabindex-re:

Kód: HTML
  1. <input type="text" tabindex="1" />
  2.  <a href="http://phpstudio.hu" tabindex="-1">Link</a><br />
  3. <input type="text" tabindex="2" />
  4.  <a href="http://phpstudio.hu" tabindex="-1">Link</a><br />
  5. <input type="text" tabindex="3" />
  6.  <a href="http://phpstudio.hu" tabindex="-1">Link</a><br />
  7. <input type="text" tabindex="4" />
  8.  <a href="http://phpstudio.hu" tabindex="-1">Link</a><br />
  9. </form>

Egy űrlap, sok inputtal. De közte linkek is. Ha tabokat nyomsz, hogy írhass a következő inputba, előbb a linkre ugrik ha nincs tabindex. Ha pedig a link tabindex-ét negatívra állítod, úgy nézem akkor teljesen kihagyja a léptetésből.

accesskey -t már ritkábban tudom elképzelni, mert ahhoz már billentyűkombináció kell. De azt is tehetsz linkre is. És akkor mondjuk egy alt+shift+H -ra a főoldalra ugrik vagy a profil oldalt nyitja meg és nem kell menüben keresni. Olyan esetekben lehet értelmes, ami oldalakat gyakran kell elérni. És van értelme megjegyezni és használni a billentyűkombinációt. Egyébként ha a linket elrejted css-el, akkor is működik az accesskey. Tehát ha nem akarod a menübe tenni valamelyik linket, parancsot tehetsz rá. Vagy konkrét inputokba is lehet ugrani.

Minden esetre lehetőségként adott mindkettő. Az már fantázia kérdése, ki, mire akarja és tudja alkalmazni.
Egyszerűen létezem, és lézengek a Földön,
mint idióta szellem, kinek kastélya a börtön.

Nem elérhető pixi

• Törzstag
  • **
    • http://pixy.hu/Ujoldal
« Válasz #186 Dátum: 2010. december 08., 21:11:09 »
A tabindex-el te tudod megadni, hogy a tab gomb-ra milyen sorrendben, melyik form mezőre kerüljön a fókusz.

Kód: HTML
  1. <input name='nev' tabindex=3><br>
  2. <input name='varos' tabindex=2><br>
  3. <input name='cim' tabindex=1><br>
  4. <input type='submit' value='OK' tabindex=4><br>
  5.  

accesskey használata

Nem elérhető tomi6230i

• Törzstag
  • **
« Válasz #185 Dátum: 2010. december 08., 20:23:07 »
Most fedeztem fel, hogy létezik tabindex és accesskey attribútum is, valaki tudta már valamenyiket a gyakorlatban alkalmazni?

Nem elérhető Rimelek

• Adminisztrátor
  • Őstag
    • rimelek.hu
« Válasz #184 Dátum: 2010. november 21., 21:22:45 »
Még jó, hogy megoldottad, mert a második leírásodból sem derült ki, hogy mit csinálsz pontosan. Az index-ről és a másik php-ról tudtam addig is. De hogy hogy lesz abból két különböző eset, arról nem. De a válasz hiánya is valamilyens zinten válasz. Mert feltételezem, hogy egyszer az index.php-t nyitottad meg, egyszer azt a fájlt, amit az index-be is includeoltál. Akkor már doctype létezése, nem létezése és típusa is számít. Egyiknél szabad valamit, a másiknál nem. Ha meg egyáltalán nincs doctype se semmi, mert csak az includeolandó fájlt nyitod meg, akkor pláne rossza z egész és nem olyan nagyon meglepő, ha nem működik hiányos és hibás forráskóddal. De már nem fontos úgysem.

Nem elérhető tomi6230i

• Törzstag
  • **
« Válasz #183 Dátum: 2010. november 21., 16:23:29 »
Az ilyen eseteket hívom én parajelenségeknek. Ezekről csak több napi szenvedés után derülnek ki, hogy nem egészen azok, mert csak egy kis apróságon csúszik el valami. Az ilyen jelenségek hozadéka, hogy miután kibukik a hiba, azt az ember egy életre megjegyzi.
Marha sokszor szenvedek ilyennel én is. De amikor magamtól rájövök, hogy mit rontottam el az nagy öröm.

Nem elérhető tbence

• Globális moderátor
  • Teljes tag
    • TBence.hu
« Válasz #182 Dátum: 2010. november 21., 15:00:00 »
Siker! :)
Habár nem értem, hogy ettől még az egyik helyen miért igen, és a másikon miért nem ment.
Egy </center> hiányzott, és az első <center> tag is rossz helyen volt.
De nem értem miért zavarta be. Na mindegy. Most működik és jó. Akinek hasonló gondja van nézzen utána, hogy minden tag le van e zárva.
Köszi a segítséget. :)

Nem elérhető pixi

• Törzstag
  • **
    • http://pixy.hu/Ujoldal
« Válasz #181 Dátum: 2010. november 21., 13:56:18 »

Az ilyen eseteket hívom én parajelenségeknek. Ezekről csak több napi szenvedés után derülnek ki, hogy nem egészen azok, mert csak egy kis apróságon csúszik el valami. Az ilyen jelenségek hozadéka, hogy miután kibukik a hiba, azt az ember egy életre megjegyzi.

Nálam ilyenkor a drasztikus kommentelés szokott segíteni. Azt a php-t, amelyben a form van, agyonkommentelném, hogy csak a form fusson le és a postolt mezőnevek kiírása (action="#"). Ha ez esetben is a két meghívás közül csak az egyik esetben küldi el amit el kell küldeni, akkor a meghívásoknál lehet valami eltérés. Ha mindkét esetben létrejönnek a postok, akkor meg a továbblépésben kell keresgélni.
Lehetséges, hogy nem eléggé szakszerűen fejeztem ki magam, de remélem el lehet rajta menni.

Ha ez sem segít, akkor meg be kellene tenned némi forrást - még ha hosszú is  - , mert a nélkül mindenki csak a sötétben tapogatódzik.

Nem elérhető tbence

• Globális moderátor
  • Teljes tag
    • TBence.hu
« Válasz #180 Dátum: 2010. november 21., 13:18:35 »
Na úgy van hogy: Van egy index.php, és egy másik php, ami a formot adja meg az index.php-nek.
Az index.php egy sablon szerű fájl. csak az include miatt változik a tartalom. Az include-ok az URL alapján változnak.
Mind a kétszer ugyan azt hívom meg, és mind a kétszer ugyan azt a formot adja vissza a weboldal. De az egyik oldalon szépen működik ahogyan kell, a mádikon, meg nem tudom elküldeni, sehogy sem. JS -el sem, submit gomb lenyomásával sem. Pedíg ugyan úgy néz ki a form mind a két helyen.  :wacko:
Szóval kicsit idegesítő a dolog.

Nem elérhető Rimelek

• Adminisztrátor
  • Őstag
    • rimelek.hu
« Válasz #179 Dátum: 2010. november 20., 09:55:12 »
Õőőő ( tudom, nem őzünk ( nem is szarvasunk ) ) pontosan hogy is van ez? Tehát egy űrlap egy php fájlban. ( bár az lényegtelen, miben van ) amit includeolsz több helyen. Az egyik helyen elküldi az űrlapot, a másikon nem? Biztos, hogy nem küldi el? Nem csak nem dolgozza fel és visszakerülnek az értékek is?

Így elsőre azt tudom saccolni, hogy ha az űrlap okés, akkor abban a fájlban van hiba a html-ben, amibe az űrlap kerül. És ha nagyon rossz a html forrás, elképzelhető hogy elrontja a gombot is. Bár most elképzelni nem tudom. De nehéz így bármit mondani.

Nem elérhető tbence

• Globális moderátor
  • Teljes tag
    • TBence.hu
« Válasz #178 Dátum: 2010. november 19., 17:30:31 »
Sziasztok!
Van egy formom, amit egy .php fájl ad ki. egy oldalon be includeolom PHP-val, és tökéletesen működik.
Viszont ugyan azon a honlapon, ugyan azon a fájl, és ugyan azon form használatakor, valamiért nem küldi el a formot.
Egyszerűen nem veszi észre, ha rákattintok a submit-ra. Ugyan az a forrása a két formnak. Kipróbáltam, hogy hátha a JS rontja el, de nem.
Valamiért egyik oldaon jól működik, a másikon meg nem tudom elküldeni. És nem hoz ki semmilyen hibát a konzol. Ez mitől lehet  :confused: ?
Előre is köszi.

Nem elérhető Rimelek

• Adminisztrátor
  • Őstag
    • rimelek.hu
« Válasz #177 Dátum: 2010. október 23., 16:57:01 »

Nem elérhető jacuto

• Tag
  • *
    • jacuto.extra.hu
« Válasz #176 Dátum: 2010. október 23., 15:54:54 »
az a gondom hogy csináltam olyat mint a facebookon az ismerősök keresésnél, csak a text input megjegyzi amit régebben beírtam oda és kiírja a saját listám elé, nem tudjátok hogy lehetne letiltani csak azt a szöveg mezőt hogy ne írja ki azokat?
http://jacuto.extra.hu/page.php?11 weblapláncom, weblap olcsón

Nem elérhető Rimelek

• Adminisztrátor
  • Őstag
    • rimelek.hu
« Válasz #175 Dátum: 2010. július 31., 12:44:44 »
Hát ha már úgyis használsz javascriptet, akkor szedd szét azt a két formot, és legyen rejtett az egyinputos űrlap inputja. A fő űrlapból pedig a button lenyomásakor átmásolod a másik űrlap inputjába az értéket és futtatod annak az űrlapnak a submit() metódusát. Vagy ajaxozol, ahogy semmu írta. De ha valami hibás, akkor annak működése kiszámíthatatlan. Akár ment korábban, akár nem, ne akard használni.

Nem elérhető Keveqiah

• Globális moderátor
  • Teljes tag
  • Kisb
    • Keveqiah
« Válasz #174 Dátum: 2010. július 31., 12:21:45 »
de eddig ment. ez a poén, most, hogy külön vettem másik fájlba a fő form-ot és benne a táblázatot és a többit, most hülyült meg. :/
Egyébként meg két gomb is van. Egy a fő formnak, normál submit gomb és egy másik, ami button és js-el küldeném a formot id alapján.
"Gonosz vagyok. Ez ugyebár nem hit dolga."
"Egy ember halála tragédia, ezrek halála statisztika."