Szerző Téma: Számítógépekrõl általában  (Megtekintve 1872 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Nem elérhető chouji

• Tag
  • *
Re: Számítógépekrõl általában
« Válasz #25 Dátum: 2010. október 07., 17:52:58 »
Hali!
Ma elmentem a haveromhoz a masináért és el is hoztam, be is üzemeltem. Windows Xp volt rajta, semmit sem kellett csinálnom, működött minden, beleértve az internetet is. Iszonyat lassú volt, ezért szétkaptam és pár alkatrészt beleraktam. Ramokat (3x 128MB), a vinyót, így nem kellett újraraknom a Lubit, de így is iszonyat lassú a dolog. Gondolom a 400Mhz-es processzornak köszönhetően... :/ Azonkívül akkora a hangja, mint egy porszívónak, majd megnézem, hogy ha kicserélem a ventillátorokat, úgy is hangos-e vagy valami más miatt van ekkora hangzavar. Ezeken kívül viszont működik minden, úgyhogy jobb a semminél, de ez is ráébresztett mostmár: vennem kell egy újat! :)

A gép adatai:

Processzor: 400MHZ
Videókártya: szerintem GeForce1-es vagy 2-es lehet...xd
Vinyó: 20 GB (alapból 6 GB-os volt benne...xd)

chouji

Nem elérhető Suttogó

• Globális moderátor
  • Teljes tag
« Válasz #24 Dátum: 2010. szeptember 13., 21:08:45 »
Sokmindent át lehet pakolni:

RAM -> ha a foglalat stimmel akkor nagy gond nem lehet, max nem indul a gép, akkor kiveszed. (Tönkre nem megy tőle)
Áram alatt nem veszünk ki vagy teszünk be ramot!! Az tönkrevágja! (tegnapi tapasztalat :( )

Hálózati kártya -> A korából ítélve mindkét gép PCI-os, ha nem az alaplapon van a hálókártya, akkor átrakható.

Merevlemez -> Gondolom mindkét gép ATA -s. A merevlemez átrakható. Ha megy az Ubuntu Live CD (van elég ram) akkor bele teheted telepítéskor, és egyedi partícionálásnál felhasználhatod. Bonyolultabb, de hibatűrőbb mód (és ha mini.iso val telepítesz akkor csak így lehet) ha telepítés után, utólag csatolod fel a rendszerbe, ekkor csak telepítés után kösd be a plusz merevlemezt. (Ebben majd tudok segíteni, hogy pontosan mint kell felcsatolni)

Videókártya -> AGP vagy PCI foglalatosak lehetnek (azóta már van PCI-E is, de akkor azt hiszem nem volt) ha a foglalat azonos, (belemegy a másik gépébe) akkor átrakható. Figyelj rá hogy rendesen kell illeszkedjen (ha rövidebb/hosszabb akkor nem azonos a foglalat, ne tedd bele!), és a rendszer telepítés előtt kell átrakni. Egy géppel viszont (otthon normális esetben) csak egy videókártyát tudsz rendesen használni, szóval ha átrakható akkor is nézd meg hogy nem rosszabb-e mint a benne lévő

USB kártya -> PCI vagy alaplapi. A PCI ilyen hosszú műanyag sokpeckes izé. Ha olyan, akkor átrakható.

Hangkártya -> ugyanaz mint az USB kártya. Ne feledd hogy csak akkor tedd át ha jobb, 2 hangkártyát otthon nem fogsz tudni kihasználni.

Ventilátorok -> Csavarozd ki őket és tedd el. Szeretnek megcsapágyasodni, ha egy elromlik jó ha van csere.

Más most nem jut eszembe. Sok sikert, legközelebb csüt. du. tudok válaszolni :)
Ajánlott programok: Ubuntu | LibreOffice | GIMP

Nem elérhető chouji

• Tag
  • *
« Válasz #23 Dátum: 2010. szeptember 13., 18:53:42 »
Srácok,
Mivel ugye meghalt szegény gépem, amíg nincs új, haverom kölcsön adja az ő régi pentium 2-es masináját. :) Arra majd feltolok egy Lubit és elleszek vele, amíg nincs jobb. A kérdésem az lenne, hogy a rossz gép ép alkatrészeiből lehet-e valamit átpakolni? Sd ram kell a p2-esekbe? Esetleg vinyót átlehet rakni? Gondolom videókártya az tuti nem jó bele... Egyáltalán internet működik azokon?? xd

chouji

Nem elérhető Suttogó

• Globális moderátor
  • Teljes tag
« Válasz #22 Dátum: 2010. szeptember 08., 16:45:38 »
Hogyan tudnám kideríteni, hogy melyik részével van gubanc?
Az eredeti kézikönyv birtokában, a lámpák villogásából ki lehet deríteni.
Esetleg minden átrakható alkatrészt átrakni egy kompatibilis gépbe, és megnézni hogy működik-e.
Az egyetlen amit érdemes lehet ellenőrizni, az a RAM hiba. De új ramot szerintem ne vegyél bele, mert ha nem az romlott el, akkor a megvásárolt ram is kuka. Szóval csak akkor érdemes, ha kipróbálás erejéig kölcsönkérsz egyet valakitől.

Egyébként vedd ki belőle a CD/DVD író/olvasót, a RAM-ot, meg a merevlemezt (esetleg ha valami más standard alkatrész van benne akkor azt is), ezek jók lehetnek később, bármilyen öregek is. A többitől pedig szabadulj meg.
Elküldve:: 2010. Szeptember 08.  16:44:10
100e ft-ból már egy nagyon jó gépet össze lehet rakni, az is kitart 10 évig :D
10 évig informatikában semmi nem tart ki.

Nem elérhető chouji

• Tag
  • *
« Válasz #21 Dátum: 2010. szeptember 06., 16:20:10 »
Ebbe benne van a monitor is. :)

Nem elérhető Semmu

• V.I.P. tag
  • Teljes tag
  • Akinek semmi sem tetszik :D
    • [készülõben]
« Válasz #20 Dátum: 2010. szeptember 06., 16:10:22 »
Egyébként utánanéztem és már 100 ezerből összelehet pakolni egy elég jó gépet. :)

100e ft-ból már egy nagyon jó gépet össze lehet rakni, az is kitart 10 évig :D

Nem elérhető chouji

• Tag
  • *
« Válasz #19 Dátum: 2010. szeptember 06., 15:11:23 »
Ez sajnos valószínűleg azt jelenti hogy elbúcsúzhatsz tőle.

Az alaplapi piros visszajelző lámpa tipikusan vezérlő hardwer hibát jelez. Ilyen lehet az alaplapon egy áramkör, vagy valamilyen alapvetően szükséges elektronika (pl. CMOS ram). Ha megvan az alaplap kézikönyve, akkor elvileg valahogyan (lámpa villogásából, esetleg egy belső sorszámos kijelzőről) megállapítható.

Mivel a te géped olyan régi hogy alkatrészt találni hozzá külön mesterség lenne, szerintem halott.

Hogyan tudnám kideríteni, hogy melyik részével van gubanc? Kicsit nehéz lemondani róla, így 10 év után. Mindig is utáltam, hogy ilyen lassú és régi, de most, hogy meghalt, nehéz elfogadni.  :rip:

Egyébként utánanéztem és már 100 ezerből összelehet pakolni egy elég jó gépet. :)

Nem elérhető dever

• Törzstag
  • **
  • dever
    • Hangyanevelde
« Válasz #18 Dátum: 2010. szeptember 05., 16:49:06 »
Hát ahhoz kéne kompresszor is :D
"Még nincs teljesen kész, de már majdnem elkezdtük" :D

Nem elérhető Semmu

• V.I.P. tag
  • Teljes tag
  • Akinek semmi sem tetszik :D
    • [készülõben]
« Válasz #17 Dátum: 2010. szeptember 05., 16:30:21 »
ha ki akarod porolni a géped, akkor kompresszorral csináld.

Nem elérhető dever

• Törzstag
  • **
  • dever
    • Hangyanevelde
« Válasz #16 Dátum: 2010. szeptember 05., 16:06:31 »
Olvastam, hogy egy tescos kompresszorral is ugyanazt érem el, és kb ugyanolyan áron van :D, majd elnézek :D

Nem elérhető Keveqiah

• Globális moderátor
  • Teljes tag
  • Kisb
    • Keveqiah
« Válasz #15 Dátum: 2010. szeptember 05., 15:52:32 »
számtek bolt.. általában van ilyen féle palackozott levegő, de válogasd meg. én is venni akartam a nyáron, de lebeszéltek róla, mert ami volt nekik, már nem forgalmazzák, mivel "párásodott" és több kért okozott mint hasznot. nem is jó, ha a gépbe vízpárát vagy olajos folyadékot fújogatsz.
"Gonosz vagyok. Ez ugyebár nem hit dolga."
"Egy ember halála tragédia, ezrek halála statisztika."

Nem elérhető dever

• Törzstag
  • **
  • dever
    • Hangyanevelde
« Válasz #14 Dátum: 2010. szeptember 05., 15:34:09 »
Sűrített levegős sprayt honnan tudok szerezni? mert egyre hangosabb a gépem, és így suli időben nem a legkellemesebb ez :S
« Utoljára szerkesztve: 2010. szeptember 05., 15:44:02 írta dever »

Nem elérhető Suttogó

• Globális moderátor
  • Teljes tag
« Válasz #13 Dátum: 2010. szeptember 05., 10:25:40 »
Ez sajnos valószínűleg azt jelenti hogy elbúcsúzhatsz tőle.

Az alaplapi piros visszajelző lámpa tipikusan vezérlő hardwer hibát jelez. Ilyen lehet az alaplapon egy áramkör, vagy valamilyen alapvetően szükséges elektronika (pl. CMOS ram). Ha megvan az alaplap kézikönyve, akkor elvileg valahogyan (lámpa villogásából, esetleg egy belső sorszámos kijelzőről) megállapítható.

Mivel a te géped olyan régi hogy alkatrészt találni hozzá külön mesterség lenne, szerintem halott.

Nem elérhető chouji

• Tag
  • *
« Válasz #12 Dátum: 2010. szeptember 05., 09:10:34 »
Fiúk, nagy bajban vagyok!
Tegnap használtam a számítógépem és otthagytam egy 10 percre, míg elmentem fürödni. Amikor bekapcsolt állapotban van a masina, a gépházon egy (vagy kettő) kis lámpa zölden pislákol (vagy folyamatosan világít, nem tudom pontosan). Ám amikor visszaértem a szobámba, láttam, hogy van kapcsolva a gép. Gondoltam biztos, ha nincs hozzányúlva, készenlétbe vágja magát, ezért megmozdítottam az egeret, semmi. Megnyomtam a bekapcsolás gombot, ekkor már láttam, hogy valami nem stimmel, mert az egyik zöld lámpa folyamatosan világított, de nem reagált semmire. Na jó, akkor kinyomtam az elosztót és nyugovóra tértem. Ma reggel megnyomtam a bekapcsolás gombot, aztán azt vettem észtre, hogy nem hallom a gép zúgását. Letekintettem és látom, hogy a kis lámpa, ami eddig zölden szokott villogni, most pirosan pislog. Magyarul: meghalt a gép! Ez valami hardver hiba? :-\

Nem elérhető akos96

• Felhasználó
« Válasz #11 Dátum: 2010. augusztus 17., 16:17:36 »
Akkor nem gáz.   ;D