Szia!
Ilyen gépek nálam is vannak, de nem általános használatra. Szükség esetén be lehet őket támasztani szervernek vagy kisoknak, másra nagyon nem jók.
(Kiosknak poén: nekem ezeken egy linux kernel, xorg, firefox hármas fut. (Firefox bezárás -> gép leállítás))
A 400Mhz-es processzorból sok mindent nem fogsz tudni kisajtolni, de mindenképpen érdemes az "indítópult"-ot végignézned a linuxban, ha onnan kiszedsz mindent ami neked nem kell (Bloetooth kezelő, Evolution figyelmeztető, stb) akkor az ilyen teljesítményél sokat számít.
Ha hosszú távon szeretnéd használni akkor a Lubuntu helyett az angol Puppy linuxot is tudom ajánlani, az egy ici-picivel még többet sajtol ki a gépből. (Cserébe még kevesebbet tud)
Az én javaslatom egyébként:
1 Ghz alatt: Puppy vagy egyedi linux
1 - 2 Ghz: Lubuntu vagy XUbuntu
>2Ghz (vagy több mag): Ubuntu
Amúgy ha jól tudod beállítani az Ubuntu is jól fut (viszonylag) gyengébb gépeken is.
A napokban telepítettem egy 2,1Ghz-es gépre egy Ubuntut. Kicsit meg húztam a processzort (2,3Ghzre), kidobtam a felesleges szolgáltatásokat (/etc/init.d/ és Indítópult). Egész jó kis gép lett belőle, firefox + még valami azonnal reagál, több programnál már kicsit gondolkodik - de nem sokat