na én most nem kérek, hanem adok

szóval az egész úgy kezdődött, hogy elkezdtem a pixel artot, s az oldalam design-ját is pixel art-ban akarom elkészíteni, ezért háttérnek el kezdtem rajzolgatni felhőket, majd vmi ötlet folytán összekötöttem őket függőleges meg vízszintes drótokkal, mintha csak papírból lennének kivágva, és eszembe jutott, hogy az oldalamnak lehetne olyan hatása, mintha azok a háttérben lennének, és az oldal is hozzájuk lenne drótozva, csak az előbbrébb van.
ezzel semmi gond sincs, csak a hatást nem nagyon lehet érzékeltetni, és ekkor találtam fel a spanyolt viaszt.
egy kis js+css ugyeskedéssel meg lehet oldani, hogy mikor görgetjük az oldalt, akkor a háttér is mozduljon meg, csak lassabban, mivel messzebb van. (mikor az autóban száguldunk akkor is "lassabban" mennek a távolabbi fák, mint az útszéliek)
css:
body {background-image: url(bg.gif); background-attachment: fixed; background-position: 0px 0px;}
js:
function scrollbg()
{
document.getElementById("body").style.backgroundPosition = "0px -" + (window.pageYOffset/8) + "px";
}
html:
<body id="body" onscroll="scrollbg()">
ezzel azt a hatást érjük el, mintha a háttér meszebb lenne, hisz "lassabban gördül"

a javascriptben az osztó számot módosítva állíthatjuk az érzékenységet (ami jelenleg 8, azaz 8-szor lassabban mozog a háttér)
ez most nem cross-browser és nem is reagál a vízszintes scrollozásra, de könnyen át lehet alakítani, így kezdő lökésnek jó

remélem egyeseknek hasznára válik