Nem mondom, hogy hülye lennék, mert hülye vagyok, hogy nem virtuális gépen próbáltam ki először. Persze lehet, hogy a hibák nagy része akkor nem jön elő.
Azok nem hibák. Extrák

A Unity-t nagyon optimalizálni akarták ilyen mini gépekre, mint a netbookok, vagy a tabletek. Ezért került bele
pl a Global menü (az az izé ott fölül) és a vékony görgetősáv is. A görgetősávval nincs bajom, szerintem praktikus:
az emberek nagy része tekeréssel görget, aki meg touch-screenes az nem húzza "túl" az egeret a sávon.
A felső menü viszont engem is zavar, rögtön le is tiltottam. Az tetszik, hogy a teljes képernyős alkalmazásoknak beleolvad a teteje a menüsávba, felesleges lenne oda a +1 sáv. De semmi értelmét nem látom az alkalmazásból a világ másik végére kirángatni a menüjét. (Pl amikor nem teljes képernyős).
Beküldtem lanuchpadra egy felkérést hogy kikapcsolható legyen a global menü akkor, ha nem teljes képernyős egy alkalmazás, de úgy tnik senki nem ért velem egyet. (Nincs "követője"):
https://blueprints.launchpad.net/ubuntu/+spec/global-menu-fullscreen-onlyLetiltani mindenesetre így tudjátok:
http://www.webupd8.org/2011/03/disable-appmenu-global-menu-in-ubuntu.htmlJa amúgy az alap zenelejátszót is megváltoztatták. Biztos volt rá okuk, de időnként megváltoztatnak alap alkalmazásokat, mint pl annak idején a pidgint lecserélték empathy -ra. És sokan letörölték empathy-t, mert használhatatlan volt. Összeomlott. És nem is tudott annyit. Ezt az új Banshee -t még nem ismerem, de majd egyszer megnézem miben másabb.
Az alap programokat általában a kódbázis meg az integráció alapján válogatják. Mánijájuk a gtk-libekre épülés, és a plugin-orientáltság. Ez persze egy csomó előnnyel jár (a közös libek miatt azokat csak 1x kell betölteni -> kevesebb memória igény, valamivel gyorsabb programfutás)
Az Empathy is azért került be a pidgin helyett, mert támogatták benne a "Mee Menu"-t meg mert ubuntuéknak tetszett a kódja (Tisztán gtk-libes volt)
Persze Ubuntuéknak mindent szabad. Kidobnak alkalmazásokat mert nem szabvány GTK-libre épülnek, és aztán megírják a Unity-t Qt-ben. Azért ez egy elég szar húzás volt.
Lehet érdemes Debianra váltani: megkapod a gnome/kde környezetet anélkül hogy széttúrnák neked a maintainerek minden vacakkal. De persze akkor meg le kell mondjunk az ubuntu olyan - nem elhanyagolható - érdemeiről mint a zárt-meghajtók telepítője, ami lássuk be nagyon jól sikerült. (Vért izzadtam mire felkínoztam debianra a zárt drivereimet.) Szóval egy átlagember nem tudja rendesen feltelepíteni :|
Bizonyára letörölt valamit a frissítő, amit korábban már felraktam. És csak újra fel kéne tennem, de ez nem vigasztal.
Nem érdemes disztribúció frissíteni, mert ha egy kicsit is belepiszkáltál már a gépedbe pont ilyen hibákat fog adni.
Egyszer ki kell bírni egy reinstallt- aztán a /home-ot külön partícióra rakni. Ha újra telepítesz akkor a home-ot nem formázod és onnantól kezdve minden fájlod meg beállításod megmarad, csak a programokat kell visszatelepíteni.