Szerző Téma: Linux  (Megtekintve 31364 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Nem elérhető M. Tamás

• Törzstag
  • **
    • Honlapfejlesztés
Re: Linux
« Válasz #661 Dátum: 2011. május 11., 17:35:19 »
Imént találtam ezt a képet az Ubuntu oldalán. Rhythmbox van benne. Akkor most hogyan is van ez?

Nem elérhető Rimelek

• Adminisztrátor
  • Őstag
    • rimelek.hu
« Válasz #660 Dátum: 2011. május 07., 17:21:49 »
Azok nem hibák.  Extrák :D
Most vagy viccelsz, vagy félreértettél. Az nem extra, hogy tönkremennek alkalmazások, mert mondjuk nem tökéletes a frissítő.

Gondoltam én is debiánra. De engem kevésbé érdekel annyira ez a téma, mint ahogy téged láthatóan nagyon :) És ezért elhalasztottam. De valószínű, hogy le fogom cserélni az ubit. Valamikor...

A Unity-t nagyon optimalizálni akarták ilyen mini gépekre, mint a netbookok, vagy a tabletek. Ezért került bele
pl a Global menü (az az izé ott fölül) és a vékony görgetősáv is. A görgetősávval nincs bajom, szerintem praktikus:
az emberek nagy része tekeréssel görget, aki meg touch-screenes az nem húzza "túl" az egeret a sávon.
Végre egy érv :) Igazad van. Viszont az egér görgetéssel nem lehet olyan finoman görgetni. Illetve ha sok a tartalom, akkor azért mégis gyorsabb húzni, mint görgetni.
Viszont ha a unity-t akarták a netbookokra optimalizálni, akkor a gnome-ba nem kellett volna mindenképp a mini "görgetősáv kapaszkodó". Szóval továbbra sem vagyok vele kibékülve.

Ja és valamit nem értek. Zenét hallgattam. Totemben. És bele akartam pörgetni a zenébe, de nem volt elérhető a csúszka. Nem tudtam visszatekerni. De csak annál az egy számnál. A többinél jó volt.És mint kiderült, a filezilla jelszókérő ablaka is működik. Gondolom valami oka volt, hogy akkor nem ment, amikor nem ment. Még nem jöttem rá milyen program futott akkor épp, ami okozhatta. 
Egyszerűen létezem, és lézengek a Földön,
mint idióta szellem, kinek kastélya a börtön.

Nem elérhető Suttogó

• Globális moderátor
  • Teljes tag
« Válasz #659 Dátum: 2011. május 07., 16:59:51 »
Teljes képernyő alatt ablakos teljes képernyőt (tehát nem F11-et) értek :)
Ajánlott programok: Ubuntu | LibreOffice | GIMP

Nem elérhető M. Tamás

• Törzstag
  • **
    • Honlapfejlesztés
« Válasz #658 Dátum: 2011. május 07., 16:15:13 »
@Suttogó: teljes képernyő allatt teljes ablakos vagy tényleges teljes képernyőt (F11-es) értesz?

Ez a Kubuntu 11.04 (ugyan csak élő lemezben) nagyon jó! A rekonq-ra való cseréjét a Konqueror-nak nem értem, de biztosan van oka. Jó ez a rekonq attól függetlenül. A címsor mögött kék csík a töltés folyamatának jelzője. Király. Bár nem értettem, hogy miért nem jeleníti meg betöltés közben a blogomon a hirdetést, majd a többi oldalamat is nézve rájöttem, hogy lehet benne hirdetéstiltó. És van is! Hasznos, bár így esünk el a fontos bevételünktől. :-\
Azért van még mit fejlődnie a böngészőnek.

És így szedi szét az oldal kinézetét a hirdetések kivételével. >:(

Nem elérhető Suttogó

• Globális moderátor
  • Teljes tag
« Válasz #657 Dátum: 2011. május 07., 15:09:32 »
Nem mondom, hogy hülye lennék, mert hülye vagyok, hogy nem virtuális gépen próbáltam ki először. Persze lehet, hogy a hibák nagy része akkor nem jön elő.
Azok nem hibák.  Extrák :D

A Unity-t nagyon optimalizálni akarták ilyen mini gépekre, mint a netbookok, vagy a tabletek. Ezért került bele
pl a Global menü (az az izé ott fölül) és a vékony görgetősáv is. A görgetősávval nincs bajom, szerintem praktikus:
az emberek nagy része tekeréssel görget, aki meg touch-screenes az nem húzza "túl" az egeret a sávon.

A felső menü viszont engem is zavar, rögtön le is tiltottam. Az tetszik, hogy a teljes képernyős alkalmazásoknak beleolvad a teteje a menüsávba, felesleges lenne oda a +1 sáv. De semmi értelmét nem látom az alkalmazásból a világ másik végére kirángatni a menüjét. (Pl amikor nem teljes képernyős).

Beküldtem lanuchpadra egy felkérést hogy kikapcsolható legyen a global menü akkor, ha nem teljes képernyős egy alkalmazás, de úgy tnik senki nem ért velem egyet. (Nincs "követője"):
https://blueprints.launchpad.net/ubuntu/+spec/global-menu-fullscreen-only

Letiltani mindenesetre így tudjátok:
http://www.webupd8.org/2011/03/disable-appmenu-global-menu-in-ubuntu.html

Idézet
Ja amúgy az alap zenelejátszót is megváltoztatták. Biztos volt rá okuk, de időnként megváltoztatnak alap alkalmazásokat, mint pl annak idején a pidgint lecserélték empathy -ra. És sokan letörölték empathy-t, mert használhatatlan volt. Összeomlott. És nem is tudott annyit. Ezt az új Banshee -t még nem ismerem, de majd egyszer megnézem miben másabb.

Az alap programokat általában a kódbázis meg az integráció alapján válogatják. Mánijájuk a gtk-libekre épülés, és a plugin-orientáltság. Ez persze egy csomó előnnyel jár (a közös libek miatt azokat csak 1x kell betölteni -> kevesebb memória igény, valamivel gyorsabb programfutás)

Az Empathy is azért került be a pidgin helyett, mert támogatták benne a "Mee Menu"-t meg mert ubuntuéknak tetszett a kódja (Tisztán gtk-libes volt)

Persze Ubuntuéknak mindent szabad. Kidobnak alkalmazásokat mert nem szabvány GTK-libre épülnek, és aztán megírják a Unity-t Qt-ben. Azért ez egy elég szar húzás volt.

Lehet érdemes Debianra váltani: megkapod a gnome/kde környezetet anélkül hogy széttúrnák neked a maintainerek minden vacakkal. De persze akkor meg le kell mondjunk az ubuntu olyan - nem elhanyagolható - érdemeiről mint a zárt-meghajtók telepítője, ami lássuk be nagyon jól sikerült. (Vért izzadtam mire felkínoztam debianra a zárt drivereimet.) Szóval egy átlagember nem tudja rendesen feltelepíteni :|

Idézet
Bizonyára letörölt valamit a frissítő, amit korábban már felraktam. És csak újra fel kéne tennem, de ez nem vigasztal.
Nem érdemes disztribúció frissíteni, mert ha egy kicsit is belepiszkáltál már a gépedbe pont ilyen hibákat fog adni.
Egyszer ki kell bírni egy reinstallt- aztán a /home-ot külön partícióra rakni. Ha újra telepítesz akkor a home-ot nem formázod és onnantól kezdve minden fájlod meg beállításod megmarad, csak a programokat kell visszatelepíteni.
Ajánlott programok: Ubuntu | LibreOffice | GIMP

Nem elérhető Rimelek

• Adminisztrátor
  • Őstag
    • rimelek.hu
« Válasz #656 Dátum: 2011. május 07., 14:26:59 »
Persze, hogy átlag felhasználónak. De ezt sehol sem cáfoltam. Átlag felhasználó aligha fog mindent alt+f2 -vel elérni.
Na ehhez ígyis-úgyis a kinézet jön, mert nem ronda, hogy egész csík van és, hogy nyilak alul felül.
Ezt hogy érted? Szerintem abszolút nem ronda a két nyíl alul felül. És végig görgetősáv. De nem is ez a lényeg, mert nem is a szépséget vitattam, csak a praktikusságot. Azt pedig nem áldoznám be a szépségért. És még eddig nem írtad, hogy már pedig praktikus :) Nem értenék egyet vele, de elfogadnám.

Nem elérhető M. Tamás

• Törzstag
  • **
    • Honlapfejlesztés
« Válasz #655 Dátum: 2011. május 07., 12:24:29 »
Sok programot én is úgy indítok. alt+f2 -vel. De azért mindnek nem jegyzem meg a parancsát. És akkor nem kéne ilyen gui, ha mindenki így tenne. Mert akkor mi értelme.
Átlag felhasználónak.
Azt el lehet felejteni, hogy én fél évente szűz ubuntu telepítést csinálok. Nem mondom, hogy hülye lennék, mert hülye vagyok, hogy nem virtuális gépen próbáltam ki először. Persze lehet, hogy a hibák nagy része akkor nem jön elő.
Évente. Nagy változás csak olyankor van.
Erre írtam, hogy nem nézegetni akarom :) Szóval olyan ellenérvet elfogadok, ha valaki szerint ez így kényelmesen és praktikusan használható.
Na ehhez ígyis-úgyis a kinézet jön, mert nem ronda, hogy egész csík van és, hogy nyilak alul felül.
Ja amúgy az alap zenelejátszót is megváltoztatták. Biztos volt rá okuk, de időnként megváltoztatnak alap alkalmazásokat, mint pl annak idején a pidgint lecserélték empathy -ra. És sokan letörölték empathy-t, mert használhatatlan volt. Összeomlott. És nem is tudott annyit. Ezt az új Banshee -t még nem ismerem, de majd egyszer megnézem miben másabb.
Tudom, Banshee lett. Akkor jól emlékeztem a Pidgin-re. :clap: Engem is zavar, hogy cserélgetik az alkalmazásokat. Az Empathy egy gyenge utánzata a Pidginnek. OpenOffice.org helyett LibreOffice. Bár 'asszem az OpenOffice.orggal gondok voltak a fejlesztéssel. A Banshee amúgy magától elindul nem? Legalábbis élő lemezben úgy volt.

Nem elérhető Rimelek

• Adminisztrátor
  • Őstag
    • rimelek.hu
« Válasz #654 Dátum: 2011. május 07., 11:41:27 »
Ezt nem írtam, hogy hogy tőlem idéztél?:D
Elnézést, javítva :) Csak ilyenkor nem nyomogatom az idézés gombot, hanem egyszer idézek és utána másolom az idézet bb kód fejlécét. Eltévedt az egyik :)

Én gyorsbillentyűket használok. :mml:
Sok programot én is úgy indítok. alt+f2 -vel. De azért mindnek nem jegyzem meg a parancsát. És akkor nem kéne ilyen gui, ha mindenki így tenne. Mert akkor mi értelme.

Ezért jobb a szűz telepítés. (Bár tény, hogy a disztrubció frissítés kényelmesebb, nem kell lementeni az állományokat és a többi.)
Azt el lehet felejteni, hogy én fél évente szűz ubuntu telepítést csinálok. Nem mondom, hogy hülye lennék, mert hülye vagyok, hogy nem virtuális gépen próbáltam ki először. Persze lehet, hogy a hibák nagy része akkor nem jön elő.

A méret nem, de a kinézet annál inkább. Sokkal jobban néz ki így szvsz.
Erre írtam, hogy nem nézegetni akarom :) Szóval olyan ellenérvet elfogadok, ha valaki szerint ez így kényelmesen és praktikusan használható.

Nem elérhető M. Tamás

• Törzstag
  • **
    • Honlapfejlesztés
« Válasz #653 Dátum: 2011. május 07., 10:25:17 »
Hogyan tudom beállítani az Indítópultban, hogy a Rythmbox elinduljon önmagától? Milyen parancs kell neki 10.04.1-ben?
Működik az amit akkor állítottam be. Parancs: rhythmbox. Ennyi. :D

Nem elérhető M. Tamás

• Törzstag
  • **
    • Honlapfejlesztés
« Válasz #652 Dátum: 2011. május 07., 09:21:35 »
Nálam mindenre Windows 7 van.:)
Nálam mindenre Ubuntu. :D
Létezik valami olyan Windowsra telepíthető program, ami Linux felületet kölcsönöz? Természetesen csak akkor induljon amikor akarom, és Windows 7 alól, ha lehet. Szívesen kipróbálnám egyszer anélkül, hogy újra kell indítani a gépemet.:D
Erről jut eszembe. Vol egy kis társalgás régebben az magyarországi Ubuntu közösség oldalán, hogy Windows témák és, hogy mikor jön el az az idő, hogy Winre lesz Ubuntu téma. Erre az egyik hozzászólás: Van. [és az oldal] Azt adom. :rotfl:
Valószínű, azért túl sok funkciót nem használ. Én pedig nem nézegetni szeretem a linuxot. Esetleg egy böngészőt elindítani. Az biztos, hogy megszoktam a gnome felületet, de hogy pl minek kellett integrálni a felső panelbe az ablakok menüit, azt nem tudom. Igaz, hogy kiírja épp melyik ablakra vonatkozik, de aligha mondható praktikusnak. Vagyis nyilván lehet találni érveket mellette. De nem fognak meggyőzni :) Egyébként szeretem az újításokat. Minden alkalommal eddig amikor kijött egy új ubuntu, feltettem. És próbáltam szokni a unity-t, de nem sikerült. A bal oldali menüsávot is néha nehéz elérni. Egyébként nagyon szép. Azt el kell ismerni. De mint írtam, nem nézegetni szeretném :) De elismerem azt is, hogy biztos meg tudnám szokni. Szóval nem is a unity  a bajom az új ubuntuval.
Én gyorsbillentyűket használok. :mml:
Viszont amióta frissítettem, ugye videók minidg előtérben maradnak. Még a saját menüje is alá lóg. Bizonyára letörölt valamit a frissítő, amit korábban már felraktam. És csak újra fel kéne tennem, de ez nem vigasztal. Nagyobb baj, hogy a FileZilla se megy már rendesen. A jelszóbekérő kis ablak használhatatlan lett. Nem lehet bele gépelni, de se a mégse, se az oké gomb nem működik. Addig viszont az ablakot se lehet ikszelni. Maradt a kill.
Ezért jobb a szűz telepítés. (Bár tény, hogy a disztrubció frissítés kényelmesebb, nem kell lementeni az állományokat és a többi.)
Helyet spórolni a használhatóság kárára nem tűnik nekem jó megoldásnak. Szerintem az a görgetősávnyi méret igazán nem jelentett sokat.
A méret nem, de a kinézet annál inkább. Sokkal jobban néz ki így szvsz.
Sokszor szidták előttem az ubuntut, amikor jött egy új verzió, hogy ez is rossz, az is rossz. Én meg védtem, hogy nekem semmi bajom vele. Néha egy-egy probléma előjött. De most először engem is kiábrándított. Pedig igen régi rajongó vagyok.
De legalább régeben védted.
Suttogó írta, de szerintem csak hibázott Rimelek. Senki sem tökéletes.

Hogyan tudom beállítani az Indítópultban, hogy a Rythmbox elinduljon önmagától? Milyen parancs kell neki 10.04.1-ben?

Nem elérhető ThompsoN

• Törzstag
  • **
  • ThompsoN
« Válasz #651 Dátum: 2011. május 07., 08:37:32 »
Helyet spórolni a használhatóság kárára nem tűnik nekem jó megoldásnak. Szerintem az a görgetősávnyi méret igazán nem jelentett sokat.

VirtualBox -nak hívják. Pl.
Köszi, majd kipróbálom.
ThompsoN

Nem elérhető Rimelek

• Adminisztrátor
  • Őstag
    • rimelek.hu
« Válasz #650 Dátum: 2011. május 06., 21:34:50 »
Létezik valami olyan Windowsra telepíthető program, ami Linux felületet kölcsönöz?
VirtualBox -nak hívják. Pl.
Nekem sem. De azért nem égetnivaló dolog az. Nagymamámnak pl valamiért nagyon tetszik :)
Valószínű, azért túl sok funkciót nem használ. Én pedig nem nézegetni szeretem a linuxot. Esetleg egy böngészőt elindítani.
Szerintem csak megszoktuk a GNOME felületet, és aztán a szokatlan mindig nehezebb.
Az biztos, hogy megszoktam a gnome felületet, de hogy pl minek kellett integrálni a felső panelbe az ablakok menüit, azt nem tudom. Igaz, hogy kiírja épp melyik ablakra vonatkozik, de aligha mondható praktikusnak. Vagyis nyilván lehet találni érveket mellette. De nem fognak meggyőzni :) Egyébként szeretem az újításokat. Minden alkalommal eddig amikor kijött egy új ubuntu, feltettem. És próbáltam szokni a unity-t, de nem sikerült. A bal oldali menüsávot is néha nehéz elérni. Egyébként nagyon szép. Azt el kell ismerni. De mint írtam, nem nézegetni szeretném :) De elismerem azt is, hogy biztos meg tudnám szokni. Szóval nem is a unity  a bajom az új ubuntuval.

Viszont amióta frissítettem, ugye videók minidg előtérben maradnak. Még a saját menüje is alá lóg. Bizonyára letörölt valamit a frissítő, amit korábban már felraktam. És csak újra fel kéne tennem, de ez nem vigasztal. Nagyobb baj, hogy a FileZilla se megy már rendesen. A jelszóbekérő kis ablak használhatatlan lett. Nem lehet bele gépelni, de se a mégse, se az oké gomb nem működik. Addig viszont az ablakot se lehet ikszelni. Maradt a kill.

Hely spórolás. Szerintem nem hülyeség.

Sokszor szidták előttem az ubuntut, amikor jött egy új verzió, hogy ez is rossz, az is rossz. Én meg védtem, hogy nekem semmi bajom vele. Néha egy-egy probléma előjött. De most először engem is kiábrándított. Pedig igen régi rajongó vagyok.
« Utoljára szerkesztve: 2011. május 07., 11:25:26 írta Rimelek »

Nem elérhető ThompsoN

• Törzstag
  • **
  • ThompsoN
« Válasz #649 Dátum: 2011. május 06., 20:50:11 »
Nálam mindenre Windows 7 van.:)

Létezik valami olyan Windowsra telepíthető program, ami Linux felületet kölcsönöz? Természetesen csak akkor induljon amikor akarom, és Windows 7 alól, ha lehet. Szívesen kipróbálnám egyszer anélkül, hogy újra kell indítani a gépemet.:D
ThompsoN

Nem elérhető M. Tamás

• Törzstag
  • **
    • Honlapfejlesztés
« Válasz #648 Dátum: 2011. május 06., 20:44:57 »
Igazából szerintem tárhelyre a CentOS a legjobb. :) PC-re meg az Ubuntu. De nem vagyok egy nagy Linuxos, csak fent van a gépemen a Win7-el és az XP-vel együtt. :D
Igen emlékszem, hogy mondtad, hogy XP játékra, 7 mit'tom'én mire és Ubuntu csak úgy. :P

Erről a CentOS-ról írj töbet, érdekel. :xx:

Nem elérhető Csuki

• Felhasználó
    • webExcellent
« Válasz #647 Dátum: 2011. május 06., 19:07:48 »
Nekem csak tárhelyre mondták, hogy ez a legjobb rájuk.
Igazából szerintem tárhelyre a CentOS a legjobb. :) PC-re meg az Ubuntu. De nem vagyok egy nagy Linuxos, csak fent van a gépemen a Win7-el és az XP-vel együtt. :D
by Csuki
MSN állapotom: